Juhan vanhat venäläiset rintamerkit ja pinssit.Kerään rintamerkkejä ja pinssejä. Erityisesti olen innostunut keräämään teknologia- ja avaruusaiheisista pinssejä, rintamerkkejä ja mitaleita. Myös muutkin kuin venäläiset käyvät, jos ne ovat avaruusaiheisia.

Into venäläisiin rintamerkkeihin alkoi kun sain joskus 80-luvulla lapsena ukiltani kasan merkkejä. Ukkini oli ollut 70-luvulla töissä Tampereen yliopistolla ja siellä kävi ajan hengen mukaisesti usein Neuvostoliittolaisia vieraita. Vierailla oli tapana antaa merkkejä yliopiston henkilökunnalle. En tiedä, mitä ukkini ajatteli vieraista ja merkeistä. Olihan hän sodassa haavoittunut ja sotainvalidi. Hän oli kuitenkin säilyttänyt merkit jossain piirongin laatikossa ja niistä tuli myöhemmin pienelle pojalle kiiltäviä aarteita, joissa esiintyi Sputnik, avaruusraketteja, sateliitteja ja outoja kirjaimia. Neuvostoliitto tuntui tuohon aikaan suurelta ja varmaankin vähän pelottavaltakin, joka lisäsi merkkien jännittävyyttä.

Myöhemmin 90-luvun alussa tuli tehtyä matka Tallinnaan kun paikka tuli Neuvostoliiton hajoamisen myötä tutummaksi suomalaisturisteille. Mustamäen torilla näkikin vaikka millaisia pinssejä kaupan edulliseen hintaan Ladojen konepelleille levitettynä, mutta tuolloin kiinnostuksen kohteet olivat vaihtuneet. Teinipoikaa kiinnostivat vain halvat CD-levyt ja merkkivaatteet joita torilta sai.

Nykyään merkkien yleisyys ja hinta hieman vaihtelee. Pinssi oli silloisessa järjestelmässä mm. edullinen tapa palkita hyvästä työstä. Harvinaisiakin siis on. Toisaalta joitakin juhlamerkkejä tehtiin aivan järjettömänä massatuotantona. Itäblokissa oli omat pinssinsä ja erityisesti puolalaiset ryhdistäytyivät pinssitehtailussa. Neuvostoliiton ystävyysmaissa pinssit olivat yleisiä, sillä niitä lahjoitettiin isännille hyvän tahdon eleenä. Entisen Neuvostoliiton alueella ja venäjällä pinssit ovat hyvin yleistä rihkamaa. Niitä on säilytetään samaan tapaan kuin suomalaiset säilyttävät markkoja ja pennejä muistona työpöydän laatikon pohjalla. Länteen päin mennessä ne harvinaistuvat ja erityisesti Yhdysvalloissa niillä on tiettyä erikoisuusarvoa. Kaikkea neuvostoliittolaista pidetään jännittävänä ja tämän näkee esimerkiksi eBayssa. Tosin menevätkö rintamerkit monen dollarin kappalehinnoilla kaupaksi onkin toinen tarina.

Olen kiinnostunut ostamaan isommankin erän merkkejä, jos hinta on järkevä. Pääasiassa haluaisin kuitenkin vaihtaa merkkejä. Pinssi pinssistä tai useampi oikein erityisestä merkistä. Ota minuun yhteyttä sähköpostilla ja kerro, mitä sinulta löytyy tai mikä merkeistäni kiinnostaa.


Sähköpostiosoitteeni on:


payazzo (ät) netti . fi

Alla vaihdokkini, joita minulla on useampi kappale. Lisäksi on aika hyviä sarjoja paikkakuntamerkkejä, olympialajimerkkejä, päivämääriin ja vuosittaisiin tapahtumiin liittyviä ja niin edespäin. Sarjojen täydellisyydestä minulla ei valitettavasti ole tietoa.
Vaihdokit


Seuraavat merkit ovat kokoelmastani. Tässä on vain pieni osa. Lajittelu on vähän sinnepäin, kun en osaa kovin hyvin venäjää. Haluaisin ainakin täydentää muutamia epätäydellisiä sarjoja.
Urheilu- ja olympia-aiheisia:
Urheilu 01
Lisää urheiluaiheisia:
Urheilu 02
Kulttuuriaiheisia sekä muutama urheilumerkki:
Kulttuuri 01
Lisää kulttuuriaiheisia sekä muutama urheilumerkki:
Kulttuuri 02
Kulttuuriaiheisia. Muistomerkkejä yms:
Kulttuuri 03
Aatteen paloa, juhlapäiviä sekä muutama kirjallisuusmerkki:
Politiikka 01
Lisää poliittisia merkkejä:
Politiikka 02